YEME BOZUKLUKLARI

Yeme bozuklukları;psikoloji biliminin ilgilendiği, ayrıca halk arasında da oldukça bilinen ve görülen bir bozukluk türüdür. Yeme bozukluğu olan bireylerde beden ağırlığı ile aşırı uğraş, rutin yemek yeme düzenlerinde sağlıksız yöntemlere başvurma gibi davranışlar görülür. Beden ağırlığı ile uğraşmanın en belirgin sebeplerinden birisi  halk arasında şişman görünme kaygısıdır. Elbette sağlıksız derecede fazla kiloları olan bireylerin uzmanlar gözetiminde diyet uygulamaları ve kilo vermeye yönelik yeme davranışları sergilemeleri son derece olağandır. Aslında olması gereken de budur. Fakat Yeme bozukluğu olan bireyler beden ağırlıkları herhangi bir sağlık problemi yaratmamasına ya da görünüşlerinin kilolu olmamasına rağmen beden algılarındaki bozulma nedeniyle zayıflama davranışlarını sürdürürler. En sık görülen yeme bozuklukları Anoreksiya Nervoza ve Blumiya Nervoza diye adlandırılan yeme bozukluklarıdır.

Anoreksiya Nervosa

Bu yeme bozukluğu genellikle ergen yaş döneminde başlayan bir bozukluk olması ile birlikte belirtilerin görülme yaşı 10 yaşa kadar da düşebilir. Anoreksiya Nervosa olan bireylerde kilo alma korkusu sebebiyle yeme düzenlerinde değişiklikler yapmalarıdır. Kalabalık ortamda yemek yememe, sık sık diyetler uygulama, yiyecekleri çok küçük parçalara ayırıp bunu bitirmek için uzun süreler harcama, yiyecekleri saklama gibi davranışlar anoreksiya bozukluğu olan bireylerde görülebilen davranışlardır. Başta da söylediğimiz gibi bu tür davranışların en büyük seebi kilo alma korkusudur. Hasta normal kiloda ya da aşırı zayıf olmasına rağmen kendini şişman hissettiği için ya da şişmanlamaktan korktuğu için yemek yemekten kaçınır. 

Bulimiya Nervoza

Bulimiya Nervozada kilo alma, şişmanlama korkusundan kaynaklanan bir bozukluk olmasına rağmen anoreksiyanın aksine aşırı yeme nöbetlerinin görüldüğü bir bozukluktur. Birey kilo alma korkusu yaşamasına rağmen aşırı yeme(normalden çok daha fazla yemek yeme) nöbetlerinin önüne geçemez. Aşırı yeme nöbetlerinin hemen ardından ise boğazını parmaklayarak ya da farklı yöntemlerle yediklerini çıkarır. Ayrıca bu bireyler yeme davranışlarının önüne geçebilmek için iştah kesici ilaçlar kullanır. Fiziksel görünüm olarak bakıldığında tıpkı anoreksiyalı bireyler gibi bulimiyalı bireylerde de olağandan fazla bir kilo göze çarpmamaktadır. 

Peki Ne Yapmalı ?

Yeme bozuklukları olan bireylerin beden algılarnda bozukluk olduğu için diğer kişilerin kilosunun normal olduğunu,  kilosundan ötürü çok sağlıksız olduğu gibi uyarılarına kulak asmayacaktır. Bu bireyler kendi istekleri ile de tedaviye gelme oranları son derece düşüktür. Bu sebeple yeme bozuklukları olan bireylerin çevresindeki insanlar tarafında uzmana gitmesi için öneride bulunması gerekebilir. Ayrıca bu bireylerin kiloları ile ilgili aşağılayıcı konuşmalar yapılması, beden ağırlıkları ve görünüşleri ile ilgili şakalar yapılması beden algılarındaki bozulmanın artmasına neden olabilir. Bu yüzden bu bireylerle iletişim kurulurken son derece dikkatli olunması gerekir. Yeme bozukluklarının tedavisinde ise psikolog, diyetisyen, hekim ve sosyal desteğin bulunacağı bütüncül bir yaklaşım daha etkili olacaktır. Yazıma katkıda bulunan Berkant USLU’ya teşekkür ediyorum.

Tel: 0 546 633 56 50 Instagram 

adresimiz: psikocanakademi

mail: psikocan43@gmail.com


Paylaş: 

Okur Yorumları

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.

Yorum Yaz