Televizyon, Tablet, Telefon (3T) ve Çocuk

3 Mayıs 2020 Pazar
Bu haftaki yazımız ailelerin çokça şikayet ettiği 3T konusu hakkında olacak.3T ile çok vakit geçiren çocuklar önce göz ile başlayan rahatsızlıklar sonra sırası ile bütün organları zamanla etkilemektedir. (Yeme bozukluğu, Dikkat bozuklukları, Öfke problemleri, Davranış bozuklukları, Bağımlılık vs.) Telefon kolay hitap ettiği için tüm kitle iletişim araçlarının arasında en etkili iletişim aracıdır. Bu yüzden son dönemde çocuklar davranışlarını ve rol modellerini izledikleri 3T programlarından seçmektedirler.
Televizyon ve telefon karşısında fazla tutulan küçük çocukların ilerleyen yaşlarda 3T ile bağımlılığı artmaktadır. Özellikle de çocuğa rahat yemek yedirmek veya ona sakince oturmasını sağlamak amacıyla televizyon seyrettirmek, çocukların okul yıllarında da 3T izleme alışkanlığını artırır. Ayrıca anne, babası çok 3T izleyen çocuklarında zaman geçirme ve eğlence aracı olarak 3T tercih etmeleri sözkonusudur.
Küçük yaşlardan itibaren 3T izleme saatleri sınırlandırılmayan çocuklar, okul yaşlarında 3T bağımlısı olabilirler. 3T izlemek, TEK YÖNLÜ pasif bir etkinliktir. 3T ye fazla maruz kalan çocuk direk bilgi almaya alışır ve etkileşim içine girmez. Bu nedenle 3T olumlu etkileri ancak sınırlı ve seçilmiş programların izlenmesiyle sağlanabilir.
Sıfır-üç yaş arasında çocuklar da hareketli sesli ve renkli görüntülere sahip olan 3T programları dikkat çeker. Birçok anne baba bu dönemde çocukların en rahat 3T karşısında vakit geçirdiğini söyler ve 3T’yi bir bakıcı olarak kullanıyorlar. Ancak bu dönemde çocuğun 3T’den mümkün olduğunca uzak tutulması gerekir. Çocuk için3T’nin bir çok zarar söz konusu dur.
Bu zararlar:
Duygusal etkileşimde karşılık vermeme,
Sosyal ortamlara uyum sağlayamama,
Yaşıtlarına ilgisizlik,
İletişim yetersizliği,
Geç konuşma, heceleme ve ses çıkarma da gerilik,
Cümle kurmada zorlanma,
Otizm belirtileri gösterme ve göz kontağı kuramama,
Çocuğun bu dönemde izleyeceği gerilim, korku veya aşırı şiddet içeren görüntüler onu oldukça aşırı etkileyebilir. Çocukta uyku bozukluğu, yalnız kalmak istememe, korku ve endişe duyguları yerleşebilir.
Öneriler
Televizyon başında geçirilen vakit sınırlandırılmalıdır.
Özellikle sıfır-üç yaş döneminde 3T, çocuk bakıcısı olarak kullanılmamalıdır.
Çocuğun izlediği 3T programları yaş dönemine uygun olmalıdır.
Çocuklar, aşırı şiddet ve korku öğesi içeren 3T programlarından uzak tutulmalıdır. Bu nedenle çocuğunuzun izlediği programlarının denetimi yapılmalıdır.
Oyun çağı çocuğu, henüz hayal ile gerçeği ayırt edemeyeceğinden, anne baba ve çocuk birlikte 3T izlemelidir.
Çocuğun yaşına ve ilgi alanına uygun oyunlar oynamalı ve 3T dışında birlikte aktiviteler gerçekleştirilmelidir.
Çocuğa uyumadan önce 3T seyrettirilmemeli ve 3T karşısında uyumasına izin verilmemelidir.
Çocuğun odasında 3T bulunmamalıdır.
3T programlarından önce kullanılan “akıllı işaretler“ dikkate alınmalıdır.
3T düzeldi ve bilinçli kullanılması durumunda çocuğun kelime dağarcığı ve hayal gücünün geliştiği bilinmelidir.
Kısa önerilerin ardından uygulama daha çok size kalmıştır.
Doğru müdahale doğru zamanda ve doğru kişi ile yapılmalıdır.
Tel: 0 546 633 56 50 Instagram adresimiz:psikocanakademi mail: psikocan43@gmail.com
Okur Yorumları
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.