TARİH TOHUMDUR, TOHUMLAR ÖLMEZ


Milleti millî tarih ve millî coğrafya yaratır. Yahya Kemal, millet anlayışını bu tanım cümlesiyle belirlemiştir. Ünlü şairimize göre Türkiye Türklüğünü 1000 yılda Anadolu toprağı yaratmıştır.

Coğrafyanın insan üzerindeki tesiri açıktır. Dağ insanı, ova, sahil insanı; ilk bakışta birbirinden ayrılacak özellikler gösterir. Bu tesir sadece Fizikî yapıyla ilgili değildir. Fizikî varlığımızı etkileyen her faktör, mizacımız üzerinde de müessirdir. Coğrafyanın bu bariz etkisi yanında, birlikte yaşanan asırlar da millî kişiliğimizi yoğurur. Tarihte çağ açıp çağ kapayan bir cihan devletinin varisleriyle Birleşmiş Milletlerin daha dün tanıdığı bir topluluğa mensup olmak elbette aynı şeyler değildir.

Prof. Ümit Meriç Hanım “Genetik Hafıza”dan bahsediyor. Gerçekten, atalarımızın özellikleri kuşaktan kuşağa devredilerek bizlerde yaşıyor. Çünkü “Tarih tohumdur, tohumlar ölmez.” “Zaman Kaybolmaz” adlı nehir söyleşide İlber Ortaylı: “Zamanın kaybolmuşu yoktur. Yaşanan her şey müspet, menfi bizi inşa ediyor.” der. Aynı fikir, duygu planında N. Kemal’de şöyle şiirleşir:

Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır

Bir Tepeden başlıklı şiirde Y. Kemal

Irkın seni iklimine benzer yaratırken,

Kaç fethe koşan tuğlar ufuklarla yarışmış.

Tarihini aksettirebilsin diye çehren,

Kaç fatihin altın kanı mermerle karışmış.

dizelerinde aynı düşünceyi terennüm eder.

Y. Kemal’le Ziya Gökalp arasında yaşanmış şöyle bir olay anlatılır. Ziya Gökalp, Y. Kemal’e der ki

Hârâbîsin harabatî değilsin

Gözün mazidedir ati değilsin

Y. Kemal bu beyti anında şöyle cevaplar

Ne hârâbî ne harabatîyim

Kökü mazide olan atiyim

Bütün mesele buradadır: Kökü mazide olan ati olabilmek. Kökümüz geçmişimizdir. Ağaç için kök ne demekse millet için tarih odur. Tarihimizi doğru bilmek, iyi bilmek bunun için çok önemlidir. Atatürk: “Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde güç bulacaktır.” der.

Geçmişimiz bizim enerji, hız, güç kaynağımızdır.

Aslan gerilir de öyle atlar, unutmayalım.


# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esma Canıaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler