SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUK YETİŞTİRMEK

21 Nisan 2020 Salı
Çocuklarda sorumluluk, çocuğun gelişimine uygun olarak görevlerini yerine getirmesidir. Erken çocuklukta onay alma temelli eğitimler çocuğun davranışını pekiştirir. Çocukluk çağında atılan bu temeller ergenlik ve yetişkinlikte uygulamayı basitleştirir. Çocuklara bazen yetişkin bazen çocuk muamelesi yapılması ve çocuğun arada kalması sorumluluk bilincini azalttığını da unutmamak gerekir. Aile çocuğa fırsat vermesi çocuğun kişiliğini de oluşturmada büyük etki yapacaktır. Fırsat sunulmadığı zaman çocukların özgüvenleri azalır ve sorumluluk bilinci oluşturulamaz. Her şeyi tam anlamıyla yerine getiren çocuklarda sorumlu çocuk değildir. Bu davranışlar güdümlü bir birey olmaya doğru yol almış olacaktır.
Sorumlu çocuk aynı zamanda düşünen ve sıralamayı oluşturabilen çocuktur. Değer yargılarını öğrenmiş ve onları her ortamda uygular. Başkalarının haklarına saygı duyar. Mutlu, uyumlu ve sonuna kadar yaptığının arkasındadır. Sorumsuz çocuk ise, verilen görevlerin farkında bile değildir. Başkalarını suçlar. Başka insanlara sürekli yük olur.Ergenliğe geldikçe karşı olma karşı gelme davranışları artar.
Uzman olarak önerilerim:
Çocuğa yaşına göre sorumluluk verilmelidir. Başarıları göz ardı edilmemelidir. Çocuğunuzu size bağımlı yetiştirmeyin. Sorumluluk almasına fırsat verin. Sorumluluk verirken onlara güvenin. Ev içinde sorumluluk paylaştırın. İşi ona önce öğretin. Bazen küçük yanlışlar yapmasına izin verin. Eleştirmeyin. Son yaptığı hatayı başka hatalarla birleştirmeyin.
Çocuklarımızın üç doğumunun olduğunu unutmamalıyız. Birincisi biyolojik doğum: yani annenin hamile olduğunu anladığı dönemdir. İkincisi psikolojik doğum: Doğum gerçekleşip çocuk ve anne ilk göz göze geldikleri dönemdir. Üçüncüsü sosyolojik doğum: Çocuğun okula başladığı dönemdir. İlk iki doğumun olumlu geçmesi ve üçüncü doğuma kadar olan zamanda çocuğun hayata hazırlanması sizin elinizdedir. Üçüncü doğum oluşmadan ilk iki doğumda çocuk üçüncü doğumun sürprizlerine hazır olmalıdır. Her hafta sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Sorunlu değil sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirmeniz dileğimle…
Doğru müdahale doğru zamanda ve doğru kişi ile yapılmalıdır.
Tel: 0 546 633 56 50 Instagram adresimiz: psikocanakademi mail: psikocan43@gmail.com
Okur Yorumları
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.