SINAV KAYGISI

1 Eylül 2020 Salı
Sınavla kalkıp yatan öğrencilere, başarması için çalışan uzman ve eğitimcilere biricik evlatlarının başarısını isteyen ebeveynlere bazı öneri ve uygulamalar aktaracağım:
Çok çalıştığı halde sınavı kazanamayanlara dair yüzlerce hikaye duydunuz. Kaygı, stres, aile, çevre, arkadaş ve öğretmen baskısı; yüzyılın getirdiği yeniliklere bir an önce ulaşma arzusu bedensel ve zihinsel etkenlerle ilgili yaşantılar sınava girecek kişiyi derinden etkilemektedir.
Özel hocalar, özel dersler, özel okullar sayma ile bitmeyen yüklemeler sonuca odaklı yapılan bu çalışmalarda genelde hep bir şeyler atlanır. Bu yoğun tempoda öğrenmekten ziyade çalışmaya odaklanılır. Çalışma sürekli arttırılır ve bazen artık çalışacak konu kalmaz. Sonuç, çözülen denemelerde bir türlü başarılı olunmaz. Başarısızlığın sebebi ise sürekli bir mazeret ile geçiştirilir.
Her geçen gün artan kaygıların sınava nasıl yansıdığını çok iyi bilmek gerekir. Sınav sadece bir defa olup biten bir süreç değildir. Yazılıdan sözlüye hayatımızın birçok alanında insanlar hep seçilme sürecindedir. Seçilme sürecinde insan psikolojisinin ele alınmadığının farkındayız. Seçilirken kimsenin umurunda olmayacağız. Kişinin önce kendinin ve kendini etkileyen zihinsel olumsuzlukların ne kadar olduğunu bilmemiz gerekir. Kaygıyı artıran en büyük kaynak zihnimizin bize biçtiği yer ve ortamdır. Zihinsel olarak kendimizi nasıl güçlendireceğimizi bilmemiz gerekir. Değersizliği bir sınav atmosferinde (derslerde) öğrenirseniz hayatınız boyunca bu kaygıyı üzerinizde taşırsınız. Bazen bu kaygı matematiğe bazen de İngilizce gibi derslere yüklenir. Hayat boyu öğrenilmiş çaresizlik olarak karşımıza çıkar. Ne kadar ders çalışırsanız çalışın bu düşünce kalıplarını taşıdığınız sürece başarılı olamayacaksınız. Başarmanın en önemli unsurlarından biri kendini değerli görmektir.
Psikolojik açıdan sınav kaygısını, düşüncesini ve duygularını anlamak için;
-Yargılamadan dinle
-Düşüncede oluşan kaygılara odaklan
-Düşüncelerle çalışırken nefes tekniklerini dene
-Simülasyon denemeleri yap
-Alternatif düşünceler üret
-Olumsuz sorulara olumlu yanıtlar bul
-Aşırı vicdan yüklemesi yapma
-Ulaşabileceğin hedefler koy
-Uyku ve beslenmene dikkat et
-Planlı ve programlı çalış
-Karakter, mizaç ve kişiliğini tanı
-Ebeveynlerin beklenti yoğunluğundan kurtul
-Motivasyonunu sağla
-Hız ve zaman konusunda yeterince alıştırmalar yap
Sınav kaygısı yöntemlerini zihinsel, duygusal ve davranışsal çözümler sunduğumuz sınav kaygısını yok etme yöntemleri kitabında yeterince bilgi ve uygulamalarla sizlere dönüt sağlanmıştır.
“Doğru müdahale doğru zamanda ve doğru kişi ile yapılmalıdır...”
Instagram adresimiz: psikocanakademi
mail: psikocan43@gmail.com
Tel: 0 546 633 56 50
Okur Yorumları
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.