OTİZM VE DİSLEKSİ

31 Mart 2020 Salı
Otizm ve Disleksi birbirinden tamamen ayrı iki farklılıktır. Otizm’in erken yaşlarda gözlemlenebilmesi doğaldır. Disleksi ise daha geç yaşlarda farkına varılır. Tanılamada ise günümüzde 3 yaşındaki bir çocuğa Yaygın Gelişimsel Bozukluk yani Otizm denilebiliyor. Öğrenme güçlüğünün bir alt basamağı olan Disleksi’de ise tanılama birinci sınıfın ikinci döneminde yapılmaktadır. Otizm Atipik, Orta ve Ağır gibi kategorilere konulur. Disleksi ise sadece 20 ve 25 oranla değerlendirilir. Otizm Atipik olanda ilerleme kat edilmektedir. Otizm için uygulamalı davranış, Oçitep, Tomatıs, Forbrain uygulanmaktadır. İVO, GOBBDE-2TV gibi testlerle ölçüm yapılmaktadır. Disleksi ise TILLS gibi testlerle ölçülür. IQ ise WSC-R ölçülür. Uygulanan eğitimler BUU gibi oturmuş eğitimler ve ek olarak TOMATIS uygulanabilir.
Öğrenme güçlüğünün; Disleksi (okuma), Diskalkuli (Matematik,) Disgrafi (yazı) bozuklukları diye üç kategoride incelenir. Disleksi olan öğrenciler; harfleri-heceleri-kelimeleri çok zor okurlar. Bazen kelimelere ekleme bazen de atlama yaparlar. Genelde b-d-p gibi bazı harfler çoğunlukla karışır. Sıra takibi bazen oluşmaz. Diskalkuli Matematik bozukluğudur. 3-5-7 gibi sayılar ters yazılır. Temel işlem becerilerinde zorlanırlar. Çarpım tablosu öğrenmek çok zordur. Matematik çoğu zaman kâbustur. Disgrafi’de ise yazı yazma becerisi gelişmeyen çocuklardır. Mesela harflerin bazıları büyüktür. Noktalama işaretleri yoktur. Burada can alıcı nokta ise zekaları normal ya da normalin üzerindeki çocuklar Disleksi olabilir. Zihin özürlü bir çocuk Disleksi olamaz. Normal yaşantısı rutinde giden ve öğrenmenin bazı alanlarda eksik olmasından kaynaklanabilmektedir. Bazen öğretme güçlüğü olduğu söylenebilir.
Otizm ise Nörogelişimsel bir bozukluktur. Sözel ve sözel olmayan sosyal iletişim becerilerindeki ileri derecede aksaklıklar, işlevde bulunmada ileri derecede yetersizliklere yol açar. Çok sınırlı sosyal etkileşim girişimleri ve başkalarının sosyal etkileşim girişimlerine minimal karşılık verme gözlenir. Özel ve sözel olmayan sosyal iletişim becerilerinde belirgin aksaklıklar gözlenir. Destek varlığında bile süren sosyal yetersizlikler vardır. Farklı bağlamlarda gözlenen sürekli bir sosyal iletişim ve sosyal etkileşim yetersizliği. Sınırlı ve yineleyici davranış, davranışlar. Belirtilerin erken çocuklukta ortaya çıkması en belirgin özelliğidir. Günlük yaşam işlevlerin de aksama olması.
Otizm ve Disleksiyi genel çok ince hatları ile açıklamaya çalıştık. Bizim amacımız bilinçlendirmek. Bir dahaki yazımız Dikkat Eksikliği ve Hiparaktivite üzerine olacaktır. Daha ayrıntılı sorularınız: psikocan43@gmail.com ya da psikocanakademi ınstagram adresinden sizlere bilgi ve bilinçlendirme yapabiliriz.
İSMAİL BAŞBUNAR
EĞİTİMCİ YAZAR
Okur Yorumları
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.