Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

6 Nisan 2020 Pazartesi
Bu hafta Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite üzerinde yazımı kaleme alacağım. Kaleme aldığım yazı, farkındalık meydana getirmek ve erken müdahale açısından çok önemlidir. Burada kaleme aldığım yazım iki hafta şeklinde sizlere iletilecektir. Birinci hafta Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğunun temel belirtileri üzerinde duracağım. İkinci hafta ise Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde neler yapılması gerekiyor ve nasıl önlemler alınması gerekiyor sizlere anlatmaya çalışacağım.Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu üç temel belirtisi vardır.
1-Dikkat Eksikliği 2- Aşırı Hareketlilik 3- Dürtüsellik Şimdi bunlara biraz değineceğim. Dikkat Eksikliği nedir? Dikkat Eksikliği, dikkat süresinin ve yoğunluğunun kişinin yaşına göre olması gerekenden az olmasıdır. Genelde anne babalar söyledikleri bir kulağından girip diğerinden çıkıyor. Çok sık eşya kaybediyor. Başka yerde. gibi sözcükler kullanırlar. Dikkat eksikliği olan çocuklar testlerde basit hatalar yaparlar, sınavlarda bildiği soruları yanlış yapar, zor soruları çözüp basit sorularda hatalar yapar, ders başında uzun süre çalışamaz, dikkati çabuk dağılıyor, dalgın ve rüya aleminde gibidir, sınıfta ya da evde verilen yönergeleri yerine getirmez, odası eşyaları dağınıktır, ödev yapmayı sevmez, sınıftayken pencereden dışarıya bakar, okula giderken çantasını düzgün götürmez. Burada aslında yeterince odaklanma ve göz ardı etme yani frenleme sistemi gelişmemiştir.
2-Hiperaktivite nedir? Aşırı hareketlilik bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayacak biçimde hareketli olmasıdır. Uzun süre yerinde oturan ama otururken elini ayağını kıpar kıpar olması çoğu zaman hareket halinde olma, çok konuşma gibi belirtiler kendini gösterir genelde anne babalar daha karnımdayken bile kıpır kıpırdır, eli dursa ayağı durmuyor, sırada oturmamak için elli çeşit bahane gösterebilir, televizyon izlerken bile gider devamlı bacak sallar, yemek yerken sık sık sofradan kalkar, koltuklarda zıplar, oyun oynarken çok fazla ses çıkarır, sürekli hareket eder, konuşmalarda başkalarına fırsat vermez gibi söylemlerle çocuğu adlandırılırlar..
3-Dürtüsellik nedir? Genel olarak bireyin davranışlarını kontrol edebilmesinde sorun olmasıdır. Bir şey yapmadan önce olası sonuçları düşünmeden hareket ederler, acelecilik, istekleri erteleyememe, söz kesme, düşündüğünü hemen yapma, aklına geleni geldiği anda söyleme, sırasını beklemekte güçlük çekme gibi belirtilerle kendisini gösterir. Anne babalar genelde bu çocuğun freni yok, on yaşına geldi hala söz kesmeyi öğrenemedi, her şey hemen olsun istiyor gibi kavramlarla çocuğu adlandırılırlar. Şimdi bu Üç alanında yaşamı nasıl etkilediğini bakmakta fayda var. Dikkat eksikliğinde ilgisini çekmeyen şeyleri yeterince odaklanamamak, bir işle uğraşırken o sırada aklından geçen başka düşüncelere engel olamamak, çevreden gelen uyaranlarla dikkatini çok çabuk dağılması ve aynı anda pek çok şeye birden odaklanamamak. Hiperaktivite yaşama nasıl etkiler? Eli ayağı kıpır kıpırdır, oturduğu yerde oturamaz, gereksiz yere sağa sola koşturur, eşyalara tırmanır, sakince oynamakta zorlanır, sürekli hareket eder ya da sanki motor takılmış kadar çok konuşur. Dürtüsellik yaşamı nasıl olumsuz etkiler? Sorulan soru tamamlanmadan yanıt verir, sırasını beklemekte güçlük çeker, başkalarının sözünü keser ya da oyunlarında araya girer, bir şey yapmadan önce sonucunu düşünmezler, bir şey yapmadan önce o davranışın o ortam için uygun olup olmadığını düşünmezler, söyleyecekleri şeyin karşısındaki kişi de nasıl bir etki yapacağını düşünmezler.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu birazda olumlu yönlerinden bahsedelim; Enerjik olma, yaratıcılık, sıcakkanlı ve cana yakın olma, kolay ilişki kurabilme, esneklik, hoşgörülü olma, iyi bir espri yeteneğine sahip olma, risk alabilme, insanları kolaylıkla güvenebilme.
Son olarak da Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite ile yaşayan ünlüleri tanıyalım. Galileo Galilei, Mozart, Leonardo Da Vinci, Beethoven, Tom Cruise, A. Graham Bell, Louis Pasteur, Sylvester Stallone, Walt Disney, Edison, Einstein. (Kitap ve Kaynakçam Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Anne baba öğretmen el kitabı-Dr. Özlem SÜRÜCÜ. Mutlaka okuyun)
Doğru müdahale doğru zamanda ve doğru kişi ile yapılmalıdır.
www.psikocanakademi.com ınstagram:psikocanakademi. Tel 0546 633 56 50
Okur Yorumları
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.