Arkeoloji Üzerine

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde kazı bilimi olarak kısaca tanımı yapılan Arkeoloji kelimesinin Fransızca ‘‘archéologie’’ kökenli olduğu sanılmaktadır. Doğrusunu söylemek gerekirse, Eski Yunanca kökenli olup ‘‘ Arkhaios’’ eski, ‘‘Logos’’ ise bilim, kelimelerinden gelmektedir. Arkeoloji’nin,  kısacık tanımının yapılmış olması yetersizdir.Arkeoloji; Kökleri geçmişten günümüze kadar ulaşmış olan veya geçmişte yaşamış, insan topluluklarını, uygarlıkları,  bütün medeniyetlerin, her türlü kalıntısını kültür varlıkları ile ortaya çıkarıp inceleyen ve bunları insanlığa fayda oluşturacak şekilde sunan bir bilim dalıdır.


Eskinin bilimi olarak Türkçeleştirilen Arkeoloji bilimi, matematikten fiziğe, biyolojiden kimyaya, hukuktan antropolojiye, sosyolojiden genetiğe, botanikten coğrafyaya, filolojiden uzay bilimine, birçok disiplinler ile ortak çalışma yürüten bir bilim dalıdır.  Arkeolojinin amacı eser bulmak olarak anlaşıldığı ve saygınlığının giderek azaldığı bir dönemde biz arkeologlar için; insanlığın nerede ne şartlarda ne yediklerini ne içtiklerini ne giyip nelere inandıklarını o dönemin insanlığının yaşamış oldukları şartları göz önünde bulundurarak araştırma yapmak, sorgulamak ve de bir sonuca ulaşmak için canı gönülden çalışmalar yürütmek takdir edersiniz ki hiç de kolay değildir. Ayrıca yazısız dönemi de göz ardı etmezsek ne kadar zor bir bilim dalı olduğunu kısmen de olsa anlamış oluruz.


Avrupa Topraklarında çok saygın bir meslek olan Arkeolojinin Türkiye topraklarında mezarcılık olarak görülmesi bu zor disiplin ile uğraşan ve gönül veren Arkeologları gerçekten üzmektedir. Arkeologdan çok definecinin bulunduğu bu Anadolu Coğrafyası’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müze ve Örenyeri 2019 yılı toplam ziyaretçi sayısının 35.048.417 olduğu açıklamıştır. Bu sayı Fransa’da bulunan Louvre Müzesi, 2018 yılında 10.2 milyon ziyaretçi sayısı ile karşılaştırıldığında ne durumda olduğumuzu gösterir niteliktedir. Sadece bir müzeye gelen ziyaretçi sayısının, kökleri binlerce yıla dayanan Medeniyetlerin beşiği olarak adlandırılan Anadolu coğrafyasında hak etmediği bir durumda olduğunu bize açıkça sunmaktadır. Bilinçli bir eğitim, yeteri kadar yatırım ve beynelmilel büyük çapta tanıtım çalışmaları ile bu taşı, toprağı tarih kokan coğrafyamızın kültür turizmine katkısı artırılabilir ve diğer ülkelerle bu alanda yarışılabilir vaziyete getirilebilir. Dünyanın saygın müzelerinde Anadolu menşeli eserlerin varlığı şüphesiz bilinmektedir. Yetkililerin bu konuda aldığı önlemler günümüzde dahi yetersiz kalmaktadır. Defineciliğin ve tarihi eser kaçakçılığının bitirilmesi ve gelecek nesillere tarihimizi korumamızın ne kadar önemli olduğunu deneysel Arkeoloji ve toplumu bilinçlendirme çalışmaları adı altında sosyal medya aracılığı ile bilgilendirme çalışmaları yürütülmeli köyler ve kasabalarda muhtar ve belediyelerle ortak işbirliği ile müze müdürlükleri tarafından oluşturulacak heyet ile seminerler verilmelidir.

 

İnstagram: arkeolog_mali

İnstagram: arkeolojisorucevap

YouTube: Arkeoloji Soru Cevap

 


Paylaş: 

Okur Yorumları

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.

Yorum Yaz