TAVŞANLI BELEDİYE BAŞKANI, ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSİ MUSTAFA GÜLER:
TAVŞANLI’DA BELEDİYE BAŞKANI OLDUĞUM DÖNEMDE İMAR PLANLARI VE YIKILIP YAPILAN BİNALARDA 18 KURUMDAN ALINAN ONAY DOĞRULTUSUNDA YÖNETMELİKLERE UYGUN VE GÜVENLİKLİ ŞEKİLDEDİR.
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE BİR ÇALIŞMA BAŞLATARAK, ESKİ BİNALRLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA PLANLIYORUZ
JEOFİZİK MÜHENDİSİ MERT ARSLAN:
DEPREMDE BİR BİNANIN YIKILMAMASI İÇİN, ZEMİN ETÜTÜNE UYGUN YERLEŞİM ALANI VE JEOFİZİK VE JEOLOJİK DEĞERİNE GÖRE PLANLANAN YAPILAR DEPREMDEN ETKİLENMİYOR.
STATİK PROJELERE GÖRE BELEDİYELER RUHSAT VERİYOR. ANCAK STATİK PROJELERİN JEOFİZİK VE JEOLOJİK RAPORA UYGUN OLUP OLMADIĞI JEOFİZİK VE JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN ALANINA GİRİYOR, OYSA BELEDİYELERDE BÖYLE BİR BİRİM HENÜZ YOK.
BUNUN YANINDA MEVCUT BİNALARIN DEPREME DAYANIKLILIĞINI BELİRLERLEMEK İÇİN; e-devlet’TEN MÜRACAAT EDİLEBİLİYOR.
TAVŞANLI İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİSİ SAMET GÜNGÖR:
GÜVENLİ, DEPREME DAYANIKLI BİNALAR İÇİN, MEVCUT PARAMETLERE GÖRE STATİK PROJE, KULLANILACAK MALZEMELERİN MİKTARI VE NİTELİKLERİ, İNŞAATIN KONTROLÜ, ALINAN NUMUNELERİN RAPORLARININ UYGUNLUĞU GİBİ ŞARTLARA UYGUN BİNALARIN DAYANIKLI OLACAĞINI İFADE ETTİ.
KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ 10 İLİ ETKİLEYEN DEPREMİN ÖNGÖRÜLEN BİR ŞİDDETTE VE ZAMANDA MEYDANA GELMEDİĞİNİ SÖYLEDİ.
“TAVŞANLI İLE İLGİLİ BÜTÜN KURUMLARDAN UYGUNLUK GÖRÜŞÜ BULUNUYOR”
Başkan Mustafa Güler, sorularımızı şöyle cevaplandırdı;
Şehir ve yerleşim planları yapılırken; 18 kurumdan görüş alınıyor. Maden işleri, tarım alanları, jeofizik ve Jeolojik özellikleri, doğal kaynakları gibi her kurum kendi alanına giren konularda görüş bildiriyor.Kurumların da talepleri belirlendikten sonra uygun olan alanlarda planlar yapılıyor. Görev sürem boyunca bu konularda mevzuat ve kurallara uygun planlamalar yapıldığını söyleyebilirim.
Görev süreniz içinde, yapılarla ilgili çalışmalar nasıl oldu?
Tavşanlı ile ilgili bütün kurumlardan uygunluk görüşleri alındı. Yeni planlarda ve mevcut yapılaşmış binalarda, kontroller yapıldı. Yıkılıp yapılan binalarda da sağlamlık parametreleri görevli personelimiz tarafından denetlendi. Kurallara uyuldu.
TAVŞANLI’da genel olarak, özellikle sizin görev süresinden önceki yapılarda bir çalışma olacak mı?
İlerleyen günlerde, mevcut yapıların dayanıklılığı ile ilgili kapsamlı bir çalışma başlatacağız. Özellikle tedbir ve vatandaşlarımızın gönül rahatlığı için, yapabilecekleri belirleyerek bir çalışma düşünüyoruz.
“ZEMİN RAPORLARI OLASI DEPREMLER HAKKINDA VERİLERİ İÇERİR”
Jeofizik Mühendisi MERT Arslan binaların yapı alanlarının depremselliğinin zemin etütleri ike belirlendiğini belirterek sorularımızı şöyle cevaplandırdı.
- Zemin etütleri neyi belirler?
Zemin etütleri, JEOLOJİK VE JEOFİZİK ÖLÇÜMLERLE HAZIRLANIR.
Toprağın 30 metre derinine kadar, ölçümler yapılır. Özel teknolojik araçlarımızla toprak altında olabilecek hareketlenmeler, kaymalar konusunda hesaplamalar yapılarak, en uygun zeminler ve bu zemin üzerinde yapılacak binaların statik projelerinin yapılmasındaki önemli parametreler belirlenir. öncelikle en sağlıklı sayılan zeminler, kayalıklardır.
Bu verilere göre statik projeler oluşturulduğu takdirde oluşacak depremde bina sapasağlam kalır.
Kütahya ilinde yaptığınız etütlere göre genel anlamda sağlam olan zeminler konusunda neler söyleyebilirsiniz?
2018 yılından bu yana Kütahya genelinde ilde, ilçelerde, köylerde zemin etütleri yaptım. Yapılaşma için sağlam olan ve zayıf olan yerler bu etütlerle ortaya çıkıyor. Bu veriler plan ve projeler için çok önemli. Etüdler Jeoloji ve jeofizik mühendisi ile birlikte oluşturuluyor. Zeminin 30 metre altına kadar oluşabilecek hareketler ve bu hareketlerin üst zeminde yapılabileceği etkiler giriyor. Sebep olabileceği yıkım olasılıkları bu ölçümlerle hesaplayabiliyor.
Bizim hazırladığımız raporlara göre, yapılan yapılaşmanın uygun olmadığı belediyelerin kontrolünde olsa da, belediyelerde Jeofizik ve Jeoloji mühendisleri ile ilgili kadrolar yok.
MEVCUT BİNALARIN KONTROLÜ İÇİN NE YAPILABİLİR?
Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Lisanslı şirketler var.
e -devletten kat maliklerinden herhangi biri müracaat ederse, bu şirketlerden biri görevlendirilip, binaların sağlamlığı ölçülebiliyor.
“İYİ BİR MÜHENDİSLİK ESERİ BİNADA BÜYÜK YIKIM OLMAZ “
Tavşanlı inşaat mühendisler odası İnşaat mühendisi Samet Güngör sorularımızı şöyle cevaplandırdı
Depreme binaların dayanıklılığını etkileyen hususlar nelerdir?
Dayanıklı bir bina için, iyi bir mühendislik eseri olması şarttır. Statik proje, projeye uygun olarak inşaat, proje doğrultusunda öngörülen malzemeler, ustalık , düzenli kontroller gibi herşey binanın özelliğini oluşturur.
İyi bir statik, kaliteli malzemeler, iyi ustalık , yerinde denetimlerle inşaat tamamlanır. Yapı denetimlerinin yapılmasıyla binanın eksiklikleri ya da aksaklıklar belirlenir. Bunlar yerine getirildikten sonra, binalarda büyük yıkımlar meydana gelmeyecektir.
Recep KORKUT