Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nin 3 km batısındaki nekropol alanında yapılan kurtarma kazıları sırasında bulunan Amazonlar Lahdi, günümüzde Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen en önemli eserlerden biri olarak dikkat çekiyor. MS 155-165 yıllarına tarihlenen ve Yunanlar ile Amazonlar arasındaki savaşı tasvir eden bu lahit, aynı zamanda Cladius Severinus ve eşi Berenice'ye aittir.
DETAYLI İŞÇİLİK VE TARİH
Oldukça başarılı bir işçiliğe sahip olan lahdin iki uzun yüzünde tropaionlar ve esirler, Yunan savaşçılar, atlı Amazonlar, yerde yatan ölü Amazonlar ve kalkan motifleri bulunmaktadır. Kısa yüzlerinden birinde Yunan savaşçı, atlı Amazonlar, yerde yatan ölü Amazon varken diğer kısa yüzünde Hades Kapısı yer almaktadır. Daha önceki kaçak kazılar sırasında soyularak tahrip edilen ve kurtarıldıktan sonra kırık parçaları onarılan lahit, dünyada bulunan sayılı Amazon lahitleri arasında en sağlam şekilde günümüze ulaşan örneği olarak öne çıkıyor.
"Amazonlar Lahdi, Yunan mitolojisindeki efsanevi savaşçı kadın grubu olan Amazonlar ile Yunan savaşçıları arasındaki savaşı resmediyor."
KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI
Kaçak kazılardan dolayı hasar görmüş olan lahit, kurtarma kazıları sayesinde bulundu ve restore edildi. Bu sayede, dünyada bulunan az sayıdaki Amazon lahitlerinden biri olan bu eser, günümüzde sağlam bir şekilde sergilenmektedir. Kültürel mirasın korunması ve tarihimize ışık tutması açısından büyük önem taşıyan Amazonlar Lahdi, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.