Kütahya’da Eşsiz Doğal Koleksiyon

Kütahya’da Eşsiz Doğal Koleksiyon

Kütahya’da Eşsiz Doğal Koleksiyon
Kütahya’da Eşsiz Doğal Koleksiyon
Haber albümü için resme tıklayın

Kütahya Gümüşköy’de Ağaç kesitlerindeki Resimleri fark Şükrü Sözer, Eşsiz Bir Koleksiyon Oluşturuyor. Halen bine yaklaşan doğal resimli ve şekilli ağaç kesitlerine hergün yenilerini ekliyor.

Kütahya merkez köylerinden Gümüşköy’de, marangozluğa başlayan Şükrü Sözer, kestiği ağaç dallarının kesitlerinde resimleri ve desenleri fark ederek, vernikleyip biriktirmeye başladı.

kolekEvinin yanında oluşturduğu atölyesinde basit ahşap çalışmaları sırasında fark ettiği net desen ve resimleri duvarına astı. Birbirinden farklı yüzlerce doğal tablolardaki; balık, kuş, çocuk, ağaç, çiçek, gibi çeşitli figürlerle bezeli dikkat çekici koleksiyonu yeni bulduğu parçalarla büyüyor.

Almanya’da bir süre çalıştıktan sonra, köyüne dönen Şükrü Sözer koleksiyonunun ortaya çıkışını şöyle anlattı:

1975 lerde Almanya’dan geldikten sonra bir bakkal dükkanı açtım. Sonra bir doğrama küçük doğrama makinesi aldım. Ağaç dallarından küçük ahşap eşyalar üretip satmaya başladım. Bu sırada Bir gün bir ağaçta papatyaya benzeyen bir desen gördüm. Ondan sonra merak başladı ve devam etti. Ağaçları gördükçe devam ettim. Kesitlerini alıp, duvarıma asmaya başladım. Şimdi binden fazla hepsi birbirinden değişik deseni olan büyük bir koleksiyonum var. Gün geçtikçe de büyüyor.

kolekBeni tanıyanlar da şekilli ağaç dalı bulduklarında bana getiriyorlar. Ağaçların içinden her türlü şekil çıkıyor. İnsan, hayvan, kuş, balık, kaplumbağa gibi her şey çıkıyor. Bazıları, bakış açısına bağlı, herkese başka görünüyor. Ağacı kesip şekili gördükten sonra vernik sürüyorum üstüne. Bunları duyanlar da görmeye geliyorlar. Hayran kalıp gidiyorlar. Ben de hergün onlara bakmaya doyamıyorum. “

Merkeze bağlı Gümüşköy'de yaşayan Şükrü Sözer (75), yaklaşık 40 yıldır budanmış ağaç dallarının içinde insan, hayvan ve bitkilere benzeyen şekilleri belirgin hale getirerek yaklaşık bin figürden oluşan koleksiyonun sahibi oldu.

Koleksiyonunu köydeki atölyesinde sergileyen Sözer, AA muhabirine, bir dönem Almanya'da İşçi olarak çalıştıktan sonra 1975 yılında köyüne döndüğünü ve marangozluk yapmaya başladığını söyledi.

Çalıştığı sırada budanan ağaç dallarının içindeki şekilleri fark ettiğini anlatan Sözer, "Yaklaşık 40 yıl önce kestiğim bir ağaç dalının içindeki şekli papatyaya benzettim. Daha sonra ben de şekillere karşı merak başladı. Ağaçlardaki başka figürleri gördükçe de bu merakım daha da artarak devam etti. Benim bu merakımı öğrenen tanıdıklarım ağaç dalları içinde şekil gördüklerinde bana getirdi. Ben de bu dalların üstünde çalışma yaparak o şekilleri daha da belirgin hale getirdim." dedi.

Sözer, dalların içinde insan, kuş, kaplumbağa gibi çeşitli hayvan şekillerine çokça rastladığını aktardı.

Üzerinde çalışarak dalın içindeki şekilleri belirgin hale getirdikten sonra biriktirmeye başladığını dile getiren Sözer, şöyle devam etti:

"Bazen şekillerin anlamı, bakış açısına göre de değişebiliyor. Benim balığa benzettiğim bir figürü başkası meyveye benzetebiliyor. Bugüne kadar yaklaşık bin çeşit şekil biriktirdim. Budanan ağacın dalını kestikten sonra gördüğüm ve daha da belirgin hale getirdiğim şekilli parçayı vernikliyorum. İşte o zaman çok daha güzel görünüyor."

Sözer, ömrünün sonuna kadar ağaç dallarının içindeki şekilleri ortaya çıkarmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.



09 Kas 2021 - 10:55 Kütahya/ Tavşanli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.